Dr. Kelemen Péter

Ortopédus - traumatológus adjunktus - Szombathely

Telefon: 06 70 613 1860

E-mail: info@kelemenortopedia.hu

Térd Artroszkópia

ArtroszkópiaA térdízületben sok olyan eltérés, sérülés alakulhat ki, - holdasporc (meniscus) sérülés, körülírt kopás, levált porcdarab, feszes, gyulladt belhártya húr, térdkalács porc lágyulás - mely ízületi tükrözéssel (artroszkópia) kiválóan hozzáférhető és megoldható. Emellett jól ismert tény az ízületi átmosás jótékony hatása a gyulladt ízületre. Kifejezett porckopás esetén a térdízületi tükrözés kevésbé hatásos műtét, ilyenkor általában már csak a térdízületi protézis beültetés ad végleges megoldást.

Amennyiben az előzetes vizsgálatok során a fent leírt kórképek bármelyikénél a gyógyszeres vagy egyéb konzervatív terápiára nem hozott számottevő javulást, artroszkópos műtétet végzünk. A térdízület elülső felszínén 2 db, egyenként kb. fél-egy centiméteres metszést ejtünk. Az egyik nyíláson egy speciális kamerát, a másikon keresztül különböző, a célra kifejlesztett eszközt vezetünk be:

  • Holdasporc sérülés esetén a szakadt részletet levágjuk, és eltávolítjuk.
  • Körülírt ízületi kopás esetén van esély új rostporc felszín kialakulására. A kopott felszínt egy speciális hegyes eszközzel többszörösen kilyuggatjuk, a megjelenő vérben lévő sejtek idővel porccá alakulhatnak.
  • Az ízületi szabadtestet felkeressük, majd eltávolítjuk.
  • A feszes belhártya húrt behasítjuk.
  • A térdkalácsporc lágyulást okozó túlfeszülést a külső oldali ízületi tok behasításával megszüntetjük.

A beavatkozás altatásban vagy gerinc közeli érzéstelenítésben történik. Mindkét módszer teljes fájdalommentességet biztosít a műtét során. Az operáció után néhány órával a beteg felkelhet, segédeszköz használatára általában nincs szükség. A műtéthez maximum egy-két napos kórházi bentfekvés szükséges, sőt egynapos sebészeti ellátás keretében is legtöbbször elvégezhető.

Tudnivalók:

Tudnivalók a tervezett műtét előtti teendőkről

Tudnivalók a kórházi bentfekvésről

Tudnivalók a műtét utáni hazabocsátásról

Tudnivalók a műtét utáni napokról

Magánrendelés:

Sanartic Egészségközpont

SzombathelyKisfaludy Sándor u. 67.

+36 70 613 1860

Hétfő: 16:30 – 19:30

Csütörtök: 16:30 – 19:30

Időpont foglalás: 06 70 613 1860 (munkaidőben)

Időpontkérés:

foglaljorvost.hu

info@kelemenortopedia.hu

Adatkezelési szabályzat

© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper