Dr. Kelemen Péter

Ortopédus - traumatológus szakorvos - Szombathely

Telefon: 06 70 613 1860

E-mail: info@kelemenortopedia.hu

Térd

Térdízületi porckopás

Térdízületi porckopásAz időskori térdfájdalom egyik leggyakoribb oka a porckopás. A kórkép kialakulásában kórokként szerepel a túlterhelés, túlsúly, korábbi sérülés, törés, korábbi szalagszakadás, instabilitás. Az ízfelszíni porcok az elhasználódás során pusztulni kezdenek, elvékonyodnak. Ennek köszönhetően a csúszófelszínek fokozatos eltűnésével a mindennapi életben egyre nehezebben mozog a térd. Terápia nélkül a fájdalmak állandósulnak, erősödnek, éjszaka is megmaradnak.

Konzervatív kezelés:

Műtéti kezelés:

Kis kiterjedésű kopás esetében artroszkópos módszerrel úgynevezett mikrofraktúrát végzünk. ezzel új porcfelszín kialakulását serkenthetjük. Közepes kopás esetén a térdízület artroszkópos átmosása esetenként jó hatású lehet.

Előrehaladt, súlyos esetben térdízületi protézis beültetés jön szóba.

Rehabilitáció:

Amennyiben artroszkópos microfraktúrát végeztünk, a beteget 1-2 napos kórházi bentfekvés után otthonába bocsátjuk. A térdtornát otthonában végzi. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy négy hétig teljes tehermentesítés szükséges.

Protézis beültetés esetén a műtétet követően az ortopédiai osztályon 5-7 napot tölt a beteg, már itt megkezdődik a gyógytorna és a járásgyakorlatok elsajátítása. Ezután a Rehabilitáció Osztályon jól képzett gyógytornászok vezetésével néhány hét leforgása alatt a beteg önállóan közlekedik.

Holdasporc (meniscus) sérülés

Holdasporc (meniscus) sérülésA térdízületben található holdasporcok (meniscusok) a combcsont és a sípcsont között helyezkednek el. Rossz, általában csavaró-hajlító jellegű mozdulat során a porc elszakadhat. Kopott, elhasználódott térdízületben a holdasporc is szakadozottá válik.

Ultrahang és/vagy MRI vizsgálat azokban az esetekben szükséges, ahol felmerül a holdasporc sérülés lehetősége.

Konzervatív kezelés:

Ízületi kopás talaján kialakult elhasználódott, szakadozott holdasporc esetében jön szóba.

  • Fiziotherápiás kezelések alkalmazása, gyógyszeres kezelés (nem-szteroid gyulladáscsökkentők, egyéb fájdalomcsillapítók), gyógytorna
  • Az izületbe adott megfelelő kenést, csúszást biztosító injekciók

Műtéti ellátás:

Térdízületi tükrözés (arthroscopia) során a szakadt meniscus részletet eltávolítjuk.
A műtét és az azt követő átmozgatás, gyógytorna összességében kb 2 éjszakás kórházi tartózkodást igényel. A műtét után két héttel a betegek nagy része munkaképes.

Elülső keresztszalag szakadás

Elülső keresztszalag szakadásTérdünket ízületen belül két egymást keresztező szalag stabilizálja. Leggyakrabban sportsérülés esetén, de néha rossz mozdulat során az elülső keresztszalag elszakadhat. A térdízületi instabilitás gyakorlatilag lehetetlenné teszi a további sportolást, de tanulmányok bizonyítják, hogy hosszú távon a porcfelszíni kopás is felerősödik, felgyorsul.

A fizikális vizsgálat iránydiagnózisát MRI vizsgálattal igazoljuk.

Kezelés:

Sajnos – ellentétben a sokkal ritkábban sérülő hátsó keresztszalaggal - az elülső keresztszalag nem tud meggyógyulni, ezért műtétileg pótolni kell. Ennek megoldásaként az ízület feltárása nélkül kis metszésből, a comb egy vagy két hajlító inát felhasználva stabilizáljuk újra a térdet. A műtétet artroszkóppal végezzük.

Rehabilitáció

Az operált térdet meghatározott mozgástartományban beállított rögzítőbe helyezzük. A műtétet követően betegeink 3-4 napig gyógytornász vezetésével kórházban kezdik a rehabilitációt. Ezt követően is napi szinten szükséges a gyógytorna folytatása. A munkába állás természetesen a munkaköri igénybevételtől is függ, de általában 3 hónap múlva lehetséges. Sportba való visszatéréshez nagyjából 6 hónap szükséges.

Térd oldalszalag sérülés

Térd oldalszalag sérülésTérdünk mindkét oldalán hosszanti stabilizáló szalagrendszer fut. Oldalirányú erő hatására ezek a szalagok sérülhetnek, nagy energiájú ütés esetén elszakadhatnak. A betegek instabilitás-érzés miatt fordulnak orvoshoz.

A fizikális vizsgálat mellett képalkotó vizsgálatok: röntgen, ultrahang, MRI.

Konzervatív kezelés:

A belső oldalszalag szakadás legtöbb esetben speciális térdtok rögzítésben gyógyítható. A gyógyulást nagymértékben befolyásolja a kezelés megkezdésének időpontja.

Műtéti kezelés:

A külső oldalszalag szakadás, valamint a rögzítés mellett sem gyógyult belső oldalszalag sérülés miatti instabilitás műtéttel állítható helyre.

Térdkalács instabilitás

Térdkalács instabilitásKóros térdkalács mozgást sok tényező okozhat. Lehet korábbi sportsérülés következménye, de létrejöhet anatómiai okok miatt is. A beteg a folyamatos instabilitás érzése miatt gyakorlatilag sportolásra képtelen, panaszosabb esetben bizonyos alapvető mozdulatok, - lépcsőzés, fordulás - is problémát jelentenek neki.

A beteg elmondása („kiugrik a térdkalácsom”) és vizsgálata (laza, kimozdítható térdkalács) után a diagnózis megállapítható. Ahhoz, hogy az okokban biztosak legyünk kiegészítő vizsgálatokra is szükség van: Rtg, MRI

Konzervatív kezelés:

Amennyiben első alkalommal, rossz mozdulat, sportsérülés miatt történt térdkalács ficam, valamint anatómiai ok nem áll a háttérben, térdrögzítéssel, majd rendszeres izomerősítő gyakorlatokkal van esély a gyógyításra.

Műtét:

Ha számtalan alkalommal történt ficam és egyéb adottságok okozzák az instabilitást, műtétre van szükség:
Artroszkóppal „kitakarítjuk” a térd belső terét, majd kis metszésekből, akár csontos áthelyezéssel helyreállítjuk a térdkalácsot befolyásoló külső viszonyokat.

Rehabilitáció:

A kórházban töltött idő kb. 3-4 nap. A térdet brace-ben (tépőzáras térdrögzítőben) rögzítjük. Betegeink könyökmankó segítségével részterheléssel közlekednek 3 hétig, ezt követően a brace-t eltávolítjuk, a gyógytornát megkezdjük.

Térdkalács mögötti rendellenességek

Térdkalács mögötti rendellenességekBizonyos esetekben a térdfájdalmak nem hirtelen alakulnak ki, nem köthetőek sérüléshez, mégis alattomosan visszatérnek. A betegek (gyakrabban fiatal, sportoló lányok) elmondják, hogy a guggolás kifejezetten nehezített, huzamosabb ülésből történő felállás után éles fájdalom jelentkezik, majd pár lépést követően enyhülnek panaszaik.

Konzervatív kezelés:

Gyakran intenzív növekedésben lévő fiatalokról van szó, ezért a panaszok fájdalomcsillapító, porcregeneráló kúra hatására, combfeszítő izom nyújtó gyakorlatokra csökkennek.

Műtét:

Elhúzódó, gyógyszeres terápiára sem gyógyuló fájdalmak esetén artroszkópos módszerrel tokbehasítással a térdkalácsot fellazítjuk, mobilizáljuk.

Magánrendelés:

Cryoland Egészségközpont

SzombathelyKisfaludy Sándor u. 67.

+36 70 613 1860

Hétfő: 16:30 – 19:30

Magánrendelés:

Elixír Patika

KörmendMátyás király út 6.

+36 70 946 7860

Minden páros hét csütörtök: 17:00 – 20:00

Időpontkérés:

foglaljorvost.hu

info@kelemenortopedia.hu

Adatkezelési szabályzat


© 2015 Your Company. All Rights Reserved. Designed By JoomShaper